
Waterkwaliteit / KRW
In Europa zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de waterkwaliteit en de ecologie, deze zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW). De waterbeheerders zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in veertig KRW-waterlichamen. In 2027 moet de waterkwaliteit voldoen aan de vastgestelde ‘goede toestand’.
Niebeek adviseert opdrachtgevers bij de concrete uitvoering en invulling van KRW-maatregelen en N2000 herstelmaatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren zodat aan de KRW wordt voldaan. Vervolgens kan Niebeek de vereiste KRW-maatregelen op een pragmatische en doortastende wijze uitvoeren.
Een belangrijke maatregel is het reduceren van de nalevering van stikstof en fosfaat uit de waterbodem door het verwijderen van slib uit het aquatisch ecosysteem wat resulteert in een beter doorzicht in het water waardoor waterplanten zich kunnen vestigen en handhaven en het ecosysteem zich kan herstellen. Het effect van baggeren als maatregel op dit doorzicht is direct (geen opwerveling van slib meer) of indirect (lagere eutrofiegraad / minder nutriënten waardoor algenbloei wordt beperkt).
De waterbodem heeft invloed op de waterkwaliteit en het aquatisch ecosysteem. Dit geldt niet alleen voor nutriënten, maar ook voor toxische stoffen die in de waterbodem kunnen zitten door historische of meer recente verontreinigen naar het oppervlaktewater. Op basis van waterbodemonderzoek, van poriewater tot reguliere slibanalyse, stelt Niebeek een afwegingskader m.b.t. doelmatigheid en uitvoerbaarheid op en adviseert het de opdrachtgever wel of geen ingreep in de waterbodem te doen.
Niebeek adviseert opdrachtgevers ook bij het nemen van inrichtingsmaatregelen zoals:
de aanleg van natuurvriendelijk oevers (nvo’s)
de aanleg van luwtezones, vooroeververdedigingen
het herstel / de aanleg van legakkers
de realisatie van slibvangen
de aanleg van diverse kunstwerken als keerdammen, (klep)stuwen en duikers
Het doel hierbij is omstandigheden te creëren waarbij oever- en (onder)waterplanten tot ontwikkeling kunnen komen zodat herstel van het gehele aquatische ecosysteem optreedt waarvan veel andere soortgroepen als macrofauna, vissen, zoogdieren en (water)vogels profiteren. Niebeek voert ecologische inventarisaties uit en brengt de meest geschikte locaties in beeld, daarbij zorg dragend voor de voorbereiding, het ontwerp, het opstellen van het contract, de aanbesteding, de directievoering, het toezicht en de ecologische begeleiding bij de uitvoering.